Fona İlişkin Bilgiler
Fona İlişkin Kamuyu Aydınlatma Esasları
Kurucu, Fon`un yıllık finansal tablolarını, ilgili hesap döneminin bitimini takip eden 90 gün içinde KAP`ta ilan eder. Finansal tabloların son bildirim gününün resmi tatil gününe denk gelmesi halinde resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü son bildirim tarihidir. Fonlar tasfiye tarihi itibarıyla özel bağımsız denetime tabidir. Şemsiye fon içtüzüğüne, bu izahnameye, yatırımcı bilgi formuna, bağımsız denetim raporuyla birlikte finansal raporlara (Finansal tablolar, sorumluluk beyanları, aylık portföy dağılım raporları) fon giderlerine ilişkin bilgilere, fonun risk değerine, uygulanan komisyonlara, varsa performans ücretlendirmesine ilişkin bilgilere ve fon tarafından açıklanması gereken diğer bilgilere fonun KAP`ta yer alan sürekli bilgilendirme formundan (www.kap.org.tr) ulaşılması mümkündür. Ayrıca, fonun geçmiş performansına, fonun portföy dağılımına, fonun risk değerine ve fondan tahsil edilen ve yatırımcılardan belirli şartlar altında tahsil edilecek ücret ve komisyon bilgilerine yatırımcı bilgi formundan da ulaşılması mümkündür.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği`nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ`de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. Fon`un yatırım stratejisi: Fon hisse senedi şemsiye fonuna bağlı olup, Fon toplam değerinin en az %80`i BIST`te işlem gören ve faizsiz/katılım finans ilkelerine uygunluğu onaylanmış endekslerde yer alan şirketlerin paylarına yatırılacak ve portföy yönetiminde katılım prensiplerine uygunluk esas alınacaktır. Fon portföyüne sadece TL cinsi varlıklar ve işlemler dahil edilecektir. Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunmayacaktır. Fon portföy sınırlamaları itibariyle Tebliğ`in 6. maddesi çerçevesinde Hisse Senedi Şemsiye Fonu`na bağlı "Hisse Senedi Yoğun Fon" niteliğinde olup; Fon portföy değerinin en az %80`i devamlı olarak menkul kıymet yatırım ortaklıkları payları hariç olmak üzere BİAŞ`ta işlem gören ve faizsiz/katılım finans ilkelerine uygunluğu onaylanmış endekslerde yer alan ihraççı paylarından oluşur. Ayrıca, fon portföyüne katılma hesapları, TL cinsinden kamu ve özel sektör kira sertifikaları, vaad sözleşmeleri ve taahhütlü işlem pazarı işlemleri dahil edilebilir.
6
Yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, yukarıda belirtilen sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla, risk/getiri değerlendirmeleri sonucunda belirlenenler ve nakde dönüşümü kolay olanlar tercih edilir.
Fon ters repo, repo, faize dayalı vadeli işlem, opsiyon, varant ve buna benzer faiz getirisi olan işlemleri yapamaz. Fon portföyüne faiz getirisi olan kamu/özel sektör borçlanma araçları, yapılandırılmış yatırım araçları ve türev araç sözleşmeleri (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri) dahil edilmez.
Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için belirlenmiş asgari ve azami sınırlamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Faizsiz/Katılım Finans İlkelerine Uygunluğu Onaylanmış Endekslerde Yer Alan Yerli Ortaklık Payları (TL)- %80-%100
Yerli Kamu ve/veya Özel Sektör Kira Sertifikaları (TL)-%0-%20
Katılma Hesapları (TL)-%0-%20
BIST Taahhütlü İşlemler Pazarı`nda Gerçekleştirilen Geri Satma Taahhüdü ile Alım İşlemleri (TL)- %0-%20
Vaad Sözleşmeleri- %0-%10
Fon portföyünde yer alan varlıkların rayiç değerlerinin en çok %10`u tutarında, karşı tarafın tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunması şartıyla borsa dışında satılabilir. Fon açığa satış işlemleri yapamaz ve portföylerindeki varlıkları ödünç vermek suretiyle faiz geliri elde edemez. Fon toplam değerinin %10`unu geçmemek ve faizsiz finans ilke ve prensiplerini sağlamak kaydıyla fon hesabına kredi alınabilir. Bu takdirde kredinin tutarı, kar payı, alındığı tarih ve kredi alınan kuruluş ile geri ödeneceği tarih KAP`ta açıklanır ve Kurula bildirilir.
Fonun faizsiz finans ilke ve prensiplerine uyumu esastır. Fon portföyüne dahil edilecek varlık ve işlemlerin seçiminde faizsiz finans ilke ve prensiplerine uyumluluğunun ne şekilde sağlanacağı ve izleneceğine ilişkin esaslar aşağıdaki gibidir: a) Fon izahnamesi ve yatırımcı bilgi formunda yer alan yatırım stratejisi ile fon portföyüne dahil edilen varlık ve işlemlerle ilgili maddelerde fonun faize dayalı ve faizsiz finans ilke ve prensiplerine uyumlu olmayan araçlara yatırım yapamayacağı ifade edilmektedir. Ayrıca fonun tanıtım, reklam ve ilanları ile internet süresi dahil sair dokümantasyonunda da bu unsurlar dikkate alınacaktır. b) Fonun faizsiz finans ilke ve prensiplerine uyumluluğu portföy yöneticisi tarafından sağlanır, iç kontrol birimi tarafından izlenir. Fonun uyumluluğu yılda bir kez Kurucunun teftiş birimi tarafından denetlenir. Gerektiği durumlarda Kurucu dışarıdan danışmanlık alabilir. Danışmanlık alınması halinde, fonun KAP sayfasında danışmanın kim olduğuna, danışmanın faizsiz/katılım finans alanındaki bilgi ve tecrübesine ilişkin bilgiler ile danışmanın çalışma ilkelerine (örneğin faizsiz/katılım finans ilkelerine uygunluk değerlendirmesi yapılırken esas alınan yöntemlere ilişkin bilgiler) yer verilecektir. c) Portföye alınacak varlıkların faizsiz finans ilke ve prensiplerine uyumu gözetilir. Fonun yukarıdaki esaslara uyumundan Kurucu sorumludur.
Fon toplam değerinin %10`unu geçmemek üzere, fon hesabına finansman sağlaması veya fonun ihtiyaç duyduğu nakdi karşılamak için borsa dışında, portföyünde yer alan herhangi bir varlığı, taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunarak satması mümkündür. Bu takdirde finansmanın tutarı, kar payı, alındığı tarih ve finansman alınan kuruluş ile geri ödeneceği tarih KAP`ta açıklanır ve Kurula bildirilir. Portföye borsa dışından vaad sözleşmeleri dahil edilebilir. Borsa dışı vaad sözleşmeleri fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Vaad sözleşmelerinin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması, adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur. Ayrıca, borsa dışı vaad sözleşmelerinin karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum v.b.) olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur. Borsa dışı sözleşmelerin (vaad sözleşmeleri) adil bir fiyat içermesi ve Fon`un fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi için Rehber`in 5.2. maddesi dikkate alınarak belirlenen ilkelere Fon`un KAP sayfasında yayımlanan "Değerleme Esasları"ndan ulaşılabilir.