Fona İlişkin Bilgiler
Fonun Bağlı Olduğu Şemsiye Fonun Türü
İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. SERBEST ŞEMSİYE FONU
Fonun Süresi
SÜRESİZ
Fonda Oluşan Karın Dağıtım Esasları
Fon da oluşan kâr, Fon un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için fonda oluşan kârdan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.
Fona İlişkin Kamuyu Aydınlatma Esasları
YATIRIMCI KARARINI ETKİLEYEBİLECEK NİTELİKTEKİ BİLGİLERDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLERDE İZLENECEK YÖNTEMLER Fonun yatırım stratejisi, karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, yatırım amacı, yatırım sınırlamaları, riskleri, katılma paylarının alım satımı, fona katılma ve fondan ayrılma şartları ile fon yönetim ücreti oranı ve risk limitlerinin artırılmasına ilişkin olarak KAP`ta ilan edilen bilgilerde değişiklik yapılabilmesi için yapılacak değişikliklere ilişkin duyurunun, değişikliğin yürürlüğe giriş tarihinden en az 30 gün önce fonun KAP sayfasında ilan edilmesi zorunludur. Şu kadar ki karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, fon dönüşümleri haricinde sadece izleyen hesap döneminin başından itibaren geçerli olmak üzere değiştirilebilir.
Portföy Yöneticisi Kuruluş
İhraç Sıra Numarası
Portföy Yöneticisi Kuruluşun Ticaret Unvanı
İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Katılma Payı Alım Satım Esasları; Katılma payı satın almak veya elden çıkarmak isteyen yatırımcılar, katılma payının alım satımının yapılacağı yerlere iş günlerinde 09:00 ile 13:30 saatleri içinde başvurarak, bir önceki işgünü fonun KAP sayfasında Risk Ölçüm-Değerleme Esasları başlığı altında yayımlanan, Fon Birim Pay Değerinin, Fon Toplam Değerinin ve Fon Portföy Değerinin Belirlenme Esaslarının 2. Maddesinde yeralan esaslar çerçevesinde hesaplanan ve o gün için geçerli olan fiyat üzerinden alım ve satımda bulunabilir. Katılma payı bedelleri talimatın verildiği işlem gününde yatırımcılara ödenir. Bu saatlerin dışında alım satım işlemleri yapılamaz. Fon a katılmak veya ayrılmakta başka herhangi bir şart aranmaz.
Alım Satıma Aracılık Eden Kuruluşlar ve Alım Satım Yerleri: Katılma paylarının alım ve satımı kurucunun yanı sıra TEFAS a üye olan fon dağıtım kuruluşları aracılığıyla da yapılır. Üye kuruluşlara aşağıda yer alan linkten ulaşılması mümkündür.
1
Fon katılma payları sadece mevzuatta tanımlanan nitelikli yatırımcılara satılabilir.
Kurucu nun kendi adına yapacağı işlemler de dahil alınan tüm katılma payı alım satım talimatlarına alım ve satım talimatları için ayrı ayrı olmak üzere müteselsil sıra numarası verilir ve işlemler bu öncelik sırasına göre gerçekleştirilir.
http://www.takasbank.com.tr/tr/Sayfalar/TEFAS-Uyeler.aspx
Fon satış başlangıç tarihinde bir adet payın nominal fiyatı (birim pay değeri) 1 TL dir. Takip eden günlerde fonun birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının sayısına bölünmesiyle elde edilir.
TEFAS üzerinden gerçekleştirilecek işlemlerde, fon için alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak, satım talimatları ise pay sayısı olarak verilebilir. Alım ve satım talimatları bir önceki iş günü fonun KAP sayfasında Risk Ölçüm-Değerleme Esasları başlığı altında yayımlanan, Fon Birim Pay Değerinin, Fon Toplam Değerinin ve Fon Portföy Değerinin Belirlenme Esaslarının 2. Maddesinde yeralan esaslar çerçevesinde hesaplanan ve o gün için geçerli olan fiyat üzerinden 09:00 ile 13:30 saatleri içinde gerçekleştirilir. Alım talimatının tutar olarak verilmesi halinde, talimat verilen tutara denk gelen katılma payı sayısı TEFAS ta eşleştirilir. Tahsil edilen tutara denk gelen pay adedinin üstünde verilen katılma payı alım talimatları iptal edilir.
Fon Portföyüne İlişkin Bilgiler
Güncel Fon Bilgilerine Erişilebilecek İnternet Adresi
Fon Portföyüne Dahil Edilecek Türev Araç İşlemleri ile İlgili Genel İlkeler
www.istanbulportfoy.com
Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde özel sektör ve kamu borçlanma araçları, faiz ve finansal endekslere dayalı türev araçlar (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), swap sözleşmeleri, saklı türev araçlar, yapılandırılmış yatırım araçları, varantlar, sertifikalar ile ileri valörlü tahvil/bono işlemleri dahil edilir. Şu kadar ki, kaldıraç yaratan işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
1. Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
2
2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. Fon un yatırım stratejisi; Fon makroekonomik veriler, istatistiksel ve diğer analizlerle oluşacak piyasa beklentileri doğrultusunda sadece TL cinsi finansal varlıklara yatırım yaparak portföy değerini artırıp, Türk Lirası bazında mutlak getiri yaratmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, portföy yöneticileri global ekonomide yaşanan gelişmeleri ve varlık fiyatlarını analiz ederek alım satım kararları oluşturacaktır. Bu kararların oluşturulmasında global faizler, faiz farkları, dönemlik getiriler, varlık volatiliteleri ve korelasyon seviyeleri göz önünde bulundurulacaktır. Fon un likidite açısından bir yönetim kısıtlaması yoktur. Fon portföyünün dağılımı belirlenirken, serbest fon niteliğine uygun şekilde bir veya birden fazla varlık sınıfına ağırlık verilebilecek, varlık dağılımı piyasa koşullarına göre esnek bir şekilde değiştirilebilecektir.
Fon un ana yatırım stratejisi uyarınca; Fon portföyünün tamamı devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır. Fon portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gündür. Portföyün ağırlıklı ortalama vadesi sermaye piyasası araçlarının ayrı ayrı ortalama vadeleri dikkate alınarak bulunur. Fon portföyüne vadeye kalan gün sayısı hesaplanamayan varlıklar dahil edilemez. Fon portföyünde yalnızca Türk lirası cinsinden varlıklar ve işlemler yer alacaktır. Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunmayacaktır.
TL cinsinden olmak koşuluyla; kamu ve özel sektör borçlanma araçları, kira sertifikaları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı ve ipotek teminatlı menkul kıymetler, yurt dışında ihraç olan TL cinsi menkul kıymetler, gelir ortaklığı senetleri, yapılandırılmış yatırım araçları, Aracı kuruluş ve ortaklık varantları, sertifikalar, para piyasası enstrümanları ile repo ve ters repo işlemleri ((Menkul kiymet tercihli ve pay senedi repo/ters repo işlemleri dahil) yer alabilir. Bu varlıklara dayalı veya bu varlıklardan oluşan endekslere dayalı borsada veya tezgahüstü piyasalarda işlem gören türev işlemlere yatırım yapılabilir. VİOP ta işlem gören vadeli sözleşmeler ve opsiyonlar fona dahil edilebilir. Portföyün vadeli/vadesiz mevduatta ve katılım hesabında değerlendirilmesi de söz konusu olabilecektir.
Kaldıraç kullanımı fonun volatilitesini artırabilir ancak risk düzeyinin belirlenen sınırlar içinde kalmasına dikkat edilir. Fon yapılan işlemlerle ilgili olarak varlıklarını teminat olarak gösterilebilir. Kaldıraç kullanımına neden olabilecek işlemler; vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi teminat, prim ya da ödeme karşılığı işlem yapılabilmesine imkan sağlayan kaldıraçlı yatırım işlemleri, fon portföyündeki kıymetlerin teminata verilmesi ile yapılabilecek kaldıraçlı işlemler ile gerçekleştirilebilir. Yurtdışı finansal kuruluşlar üzerinden yapılacak olan kredi kullanımlarında teminat olarak verilen kıymetler fon adına açılan hesaplarda saklanması zorunludur.
Fon portföyü, Tebliğ in 4.2 nci maddesinde belirtilen TL cinsi tüm para ve sermaye piyasası araçlarından oluşabilir. Fon un portföyüne yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları dahil edilmeyecektir.
3. Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde özel sektör ve kamu borçlanma araçları, faiz ve finansal endekslere dayalı türev araçlar (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), swap sözleşmeleri, saklı türev araçlar, yapılandırılmış yatırım araçları, varantlar, sertifikalar ile ileri valörlü tahvil/bono işlemleri dahil edilir. Şu kadar ki, kaldıraç yaratan işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz.
4. Portföye borsa dışından türev araç, swap sözleşmesi, repo ve ters repo sözleşmesi, saklı türev araçlar, varant, sertifika, ileri valörlü tahvil bono işlemleri kısa ve uzun pozisyon alınarak dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Sözleşmelerin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması, adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur.
Ayrıca, borsa dışı türev araç, swap sözleşmesi, repo ve ters repo sözleşmesinin karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum v.b )olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
Borsa dışı sözleşmelerin adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi için Rehber in 5.2. maddesi dikkate alınarak belirlenen ilkelere fonun KAP sayfasında yayımlanan "Değerleme Esasları"ndan ulaşılabilir.
5. Fon hesabına kredi alınması mümkündür.
6. Fon portföyüne yapılandırılmış yatırım araçları dahil edilebilecek olup, yapılandırılmış yatırım araçlarının; Fon un yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olması, Borsa da işlem görmesi, ihraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Fon Tebliği nin 32 nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması ve tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması gereklidir.
Türkiye de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak borsada işlem görme şartı aranmaz. Bununla birlikte Türkiye de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarının ihraç belgesinin Kurulca onaylanmış olması, fiyatının veri dağıtım kanalları aracılığıyla ilan edilmesi, ihraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Fon Tebliği nin 32 nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması, fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte olması zorunludur.
Yapılandırılmış yatırım araçlarının dayanak varlıkları, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, faiz ve finansal endekslerden oluşabilmekte olup, söz konusu dayanak varlıkların getirisi ile birlikte bir türev aracın kombinasyonundan oluşan yapılandırılmış yatırım araçları da portföye dahil edilebilecektir.
Yapılandırılmış yatırım araçlarının getirisi temelde ihraç edilecek bir borçlanma aracının getirisine dayalı olmakta ve yatırım yapılan dayanak varlığın riski doğrultusunda getiri sunabilmektedir.
Eşik Değer
Eşik Değer Kriteri
Kriterin Üzerine Eklenecek Değer (%)
Ölçütün Belirlenmesine İlişk. Yönetim Kurulu Karar Tar. ve Say.
BIST-KYD 1 Aylık Mevduat TL Endeksi
100
14.02.2025 - 1263
Komisyon ve Gider Bilgileri
Fon Yönetim Ücreti Oranı ve Giriş-Çıkış Komisyonları
İhraç Sıra Numarası
Fon İçtüzüğünde Yer Alan Yönetim Ücreti Oranı (Günlük) (%)
Fon İçtüzüğündeYer Alan Yönetim Ücreti Oranı (Yıllık) (%)
Uygulanan Yönetim Ücreti Oranı (Günlük) (%)
Uygulanan Yönetim Ücreti Oranı (Yıllık) (%)
Giriş Komisyonu (%)
Giriş Komisyonuna İlişkin Açıklama
Çıkış Komisyonu (%)
Çıkış Komisyonuna İlişkin Açıklama
Performans Ücreti Oranı (%)
0,0043155
1,5751575
0,0043155
1,5751575
0
Fon Müdürü ve Portföy Yöneticileri
Fon Müdürü
Adı Soyadı
Göreve Atanma Tarihi
Sermaye Piyasası Alanında Tecrübesi (Yıl)
Sahip Olunan Lisanslar
Engin Döğenci
14.02.2025
15
SPF DÜZEY 3 LİSANSI TÜREV ARAÇLAR LİSANSI
Fon Portföy Yöneticileri
Adı Soyadı
Göreve Atanma Tarihi
Son 5 Yılda Yaptığı İşler (Yıl-Şirket-Mevki)
Sermaye Piyasası Alanında Tecrübesi (Yıl)
Sahip Olunan Lisanslar
Tufan Deriner
14.02.2025
2008-2012 Mira Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı 2012- ..... İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş.Portföy Yönetcisi
28
SPF DÜZEY 3 LİSANSI TÜREV ARAÇLAR LİSANSI
Tuncay Subaşı
14.02.2025
2008-... İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş Portföy Yönetim Müdürü
25
SPF DÜZEY 3 LİSANSI TÜREV ARAÇLAR LİSANSI
Alper Ertekin
14.02.2025
2012-... İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş - Portföy Yöneticisi
12
SPF DÜZEY 3 LİSANSI TÜREV ARAÇLAR LİSANSI
İletişim Bilgileri
İletişim Adresi, Telefon ve Faks Bilgileri
Adres
Telefon
Fax
e-Posta
Dereboyu Cad. No:78 K:4 Ortaköy Beşiktaş
2122275600
2122275601
info@istanbulportfoy.com
Bağlantı Kurulacak Yetkililer
Adı Soyadı
Görevi
Telefon
e-Posta
Müge ÇAĞLAR
Yatırımcı İlişkileri Direktörü
2122275600
info@istanbulportfoy.com
Diğer Hususlar
Açıklama

FON PORTFÖYÜNÜN SAKLANMASI VE FON MALVARLIĞININ AYRILIĞI

1. Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.

2. Fon un malvarlığı Kurucu nun ve Portföy Saklayıcısı nın malvarlığından ayrıdır. Fon un malvarlığı, fon hesabına olması şartıyla kredi almak, türev araç işlemleri veya fon adına taraf olunan benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucunun ve Portföy Saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu

3. kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.

FON UN SONA ERMESİ VE FON VARLIĞININ TASFİYESİ

Fon, Tebliğ in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.