YENİ STOPAJ ORANLARI: 9 Temmuz Fon Stopaj Oranları ile Vadeli Mevduat Oranları Ne Oldu? Resmi Gazete Yeni Stopaj Oranları

Resmi Gazete’de yayımlanan “193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67’nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı” ile banka mevduatları ve yatırım fonlarını ilgilendiren önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. Karara göre, mevduat hesapları ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranlarında artış yapıldı. Bu durum, birikimlerini mevduat veya fonlarda değerlendiren vatandaşların faiz getirilerini etkileyecek. Peki, yeni stopaj oranları neler getiriyor? Fon stopaj oranları ne oldu? Mevduatta stopaj oranları ne oldu? İşte detaylar…
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir kararla, banka mevduatları ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranlarında artış yapıldı. En son 1 Şubat’ta güncellenen stopaj oranları, bu yeni düzenlemeyle bir kez daha yükseltildi. Bu değişiklik, birikimlerini vadeli mevduat veya yatırım fonlarında değerlendirenler için faiz getirilerinde düşüş anlamına geliyor. Üstelik, Merkez Bankası’nın faiz indirimi sinyalleri verdiği bir dönemde, bu karar yatırımcılar için dolaylı bir faiz indirimi etkisi yaratıyor. İşte detaylar…
STOPAJ ARTIŞI NE ANLAMA GELİYOR?
Stopaj, yatırım fonları ve mevduat faiz gelirlerinden devlet tarafından kesilen vergi oranıdır. Resmi Gazete’de duyurulan yeni kararla bu oranlar yükseltildi. Bu değişiklik, bankada parası olan veya yatırım fonlarına yönelen bireylerin elde ettiği faiz gelirlerinin bir kısmının daha fazla vergi olarak kesileceği anlamına geliyor. Sonuç olarak, yatırımcıların net getirilerinde azalma olacak.
FON STOPAJ ORANLARI NE OLDU?
Resmi Gazete’de 9 Temmuz 2025 tarihli ve 32951 sayılı yayımlanan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67’nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Karar ile yatırım fonları ve mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranlarında önemli bir artış yapıldı.
Buna göre, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonları için stopaj oranı yüzde 15'ten yüzde 17,5'e çıkarıldı.
1 Şubat 2025 itibarıyla: Hisse Senedi Yoğun Fonlar (HSYF) hariç tüm yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %17,5 stopaj oranı uygulanacak.
1 Kasım 2024 - 31 Ocak 2025 arasında iktisap edilen fonlar için: %10 stopaj.
1 Şubat 2025 sonrası için: %17,5 stopaj.
VADELİ MEVDUAT ORANLARI NE OLDU?
Yatırım fonları ve kısa vadeli mevduata uygulanan stopaj oranı %17,5’e yükseltildi.
Cumhurbaşkanlığı’nın "193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Kararı" Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonları için stopaj oranı %15’ten %17,5’e çıkarıldı.
Kararla, 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj %15,0’ten %17,5’e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda ise %12’den %15’e yükseltildi.
Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı son olarak 1 Şubat’ta artırılmıştı.
STOPAJ ARTIŞI YATIRIMCILARI NASIL ETKİLEYECEK?
Stopaj, mevduat ve yatırım fonlarından elde edilen faiz gelirlerinden kesilen vergi oranıdır. Resmi Gazete’de duyurulan kararla stopaj oranlarının artırılması, yatırımcıların net getirilerini doğrudan etkileyecek. Özellikle kısa vadeli yatırımlarda bu değişikliğin etkisi daha belirgin hissedilecek. Peki, bu durum ne anlama geliyor?Mevduat Hesapları: Vadeli mevduat sahipleri, faiz gelirlerinden daha yüksek oranda vergi kesintisiyle karşılaşacak.
Yatırım Fonları: Fonlara yatırım yapanlar da artan stopaj oranları nedeniyle daha az net getiri elde edecek.
Merkez Bankası Faktörü: Merkez Bankası’nın olası faiz indirimi beklentisiyle birleştiğinde, bu karar yatırımcılar için dolaylı bir faiz düşüşü etkisi yaratıyor
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Sorumluluk Beyanı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TOBB NEFES KREDİSİ ŞARTLARI: TOBB Nefes Kredisi Faiz Oranları Ne? TOBB Nefes Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır, Kimler Faydalanabilir? KOBİ'lere Nefes Aldıracak Fırsat!
Stopaj yükseldi, faiz düşmeye başladı! 1 milyon lira 32 günde hangi banka ne kadar kazandırıyor?
KIDEM TAZMİNATI 2025: Kıdem Tazminatı Temmuz Zammı Ne Kadar Oldu? Kıdem Tazminatı Tavanı Nasıl Hesaplanır?
TEMMUZ MEMUR MAAŞ ZAMMI:6 Aylık Enflasyon Farkı Ne Kadar Oldu? Enflasyon Farkı Sonrası Memur Maaşı Ne Olacak? Polis, Öğretmen, Doktor, Hemşire Temmuz Maaş Zammı...
EMEKLİ PROMOSYONU 2025 | Hangi banka emekliye ne kadar veriyor? Yeni promosyon listesi açıklandı...