Küresel piyasalarda istihdam iyimserliği, Trump’ın tarife mektupları endişesiyle dengeleniyor

Küresel piyasalarda istihdam iyimserliği, Trump’ın tarife mektupları endişesiyle dengeleniyor
expand

Küresel finans piyasaları, ABD’den gelen güçlü istihdam verileriyle yükseliş eğilimine girerken, Başkan Donald Trump’ın ticaret politikalarına dair yeni hamleleri yatırımcıları tedirgin ediyor. ABD’nin korumacı ekonomik yaklaşımı, özellikle dış ticaret politikaları konusunda soru işaretlerini artırıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Haziran ayında ABD’de tarım dışı istihdam 147 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerine çıktı. İşsizlik oranı ise yüzde 4,2’den 4,1’e gerileyerek pozitif bir tablo ortaya koydu. Aynı dönemde işsizlik maaşı başvurularında da düşüş görüldü ve başvuru sayısı 233 bine indi.

HİZMET SEKTÖRÜ VE SİPARİŞ VERİLERİ KARMA SİNYALLER VERDİ

ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziranda 50,8'e yükselerek beklentileri karşıladı. Ancak S&P Global verilerine göre hizmet PMI, aynı dönemde 52,9’a gerileyerek karışık sinyaller verdi. Öte yandan fabrika siparişleri yüzde 8,2 ile beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA SERT ARTIŞ

ABD'nin dış ticaret açığı mayısta yüzde 18,7 artarak 71,5 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde ihracat yüzde 4, ithalat ise yüzde 0,1 düştü. Dış ticaret verileri, korumacı politikaların etkisinin ticaret dengesine nasıl yansıdığı konusunda ipuçları veriyor.

FED’E YÖNELİK FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ AZALDI

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İstihdam verilerinin güçlü gelmesiyle birlikte Fed’in bu yıl içerisinde üç faiz indirimi yapabileceğine yönelik beklentiler azaldı. Eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim ihtimali yüzde 72 olarak fiyatlanıyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise temmuzda indirim yapılmazsa eylülde daha yüksek bir indirim beklediğini açıkladı.

TRUMP'TAN YENİ TİCARET HAMLESİ: TARİFE MEKTUPLARI

Başkan Trump, çeşitli ülkelere ABD ile ticaret için ne kadar ödemeleri gerektiğini bildiren "tarife mektupları" göndereceklerini açıkladı. Bu gelişme, küresel ticarette yeni bir belirsizlik dalgasını tetikleyebilir.

IMF’DEN VERGİ İNDİRİMİ ELEŞTİRİSİ

IMF Sözcüsü Julie Kozack, ABD’de gündemde olan vergi indirimi tasarısının bütçe disiplini ile çeliştiğini belirtti. Bu hamlenin ülkenin borç yükünü artıracağına dikkat çekti.

ALTIN, DOLAR VE PETROL PİYASALARI NASIL TEPKİ VERDİ?

Altının ons fiyatı yüzde 0,9 düşerek 3.326 dolara geriledi, ardından hafif toparlanarak 3.340 dolara yükseldi. Dolar endeksi ise 96,9 seviyesinde işlem görürken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,35'e çıktı. Brent petrol ise OPEC+ toplantısı öncesi yüzde 0,5 değer kaybederek 68,2 dolardan işlem gördü.

AVRUPA PİYASALARI VE LAGARDE ETKİSİ

Avrupa borsalarında pozitif bir görünüm öne çıktı. Gözler bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı konuşmada. Aynı zamanda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile tarifelerde uzlaşmaya açık olduklarını belirtti ancak AB’nin çıkarlarını korumak adına tüm seçeneklerin masada olduğunu vurguladı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

ASYA BORSALARI KARARSIZ: JAPONYA VE ÇİN VERİLERİ ÖNE ÇIKTI

Asya piyasalarında Başkan Trump’ın tarifeleri mektupla bildirme kararı etkisini gösterdi. Japonya’da mayıs ayı hane halkı harcamalarının beklentileri aşması da piyasaları etkiledi. Çin tarafı ise ABD ile yapılan ticaret anlaşmalarına bağlı kalacaklarını duyurdu.

BORSA İSTANBUL VE TCMB GÜNDEMİ

Yurt içinde BIST 100 endeksi günü yüzde 0,39 artışla kapattı. Bugün ise TCMB’nin Fiyat Gelişmeleri Raporu ve reel efektif döviz kuru gibi veriler öne çıkıyor. Dolar/TL kuru ise 39,84 seviyelerinde işlem görüyor. Analistler, BIST 100 için 10.300-10.400 puan aralığını direnç; 10.100 ve 10.000 seviyelerini ise destek olarak değerlendiriyor.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Sorumluluk Beyanı

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow