Küresel piyasalarda enflasyon ve tarife belirsizliği: Fed'in adımları ne olacak?

ABD'de açıklanan haziran ayı enflasyon verileri, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ederken, ticaret tarifelerinin etkileriyle Fed'in para politikası adımlarına ilişkin belirsizlikleri artırıyor. Bu durum küresel piyasalarda karışık bir görünüm ortaya koyuyor.
Haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 2,7 oranında yükseldi. Bu oranlar sırasıyla ocak ve şubat aylarından bu yana en yüksek seviyeler olarak kayda geçti. Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,9 oranında artış gösterdi.
FED'İN TEMKİNLİ TAVRI SÜRÜYOR
Uzmanlara göre, enflasyon verileri Fed'in eylül ayındaki toplantısında faiz indirimine gitme ihtimalini azaltırken, yıl sonuna kadar iki faiz indirimi yapılacağına dair beklentiler korunuyor. Ancak tarifelerin etkisinin daha belirgin olarak yılın son çeyreğinde hissedilmesi bekleniyor.
TRUMP’TAN FED’E BASKI MESAJI
ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Fed’in faizleri 3 puan indirmesi gerektiğini belirterek "Şimdi indir!" çağrısında bulundu. Ayrıca, Hazine Bakanı Scott Bessent’in Fed Başkanlığı için aday olabileceğine dair yorumlar yaptı.
FED YETKİLİLERİNDEN KARIŞIK SİNYALLER
Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun ikinci yarıda yükselebileceğine işaret ederken, Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise faizlerin sabit kalabileceğini ancak iş gücü piyasasındaki zayıflama durumunda indirimin yeniden gündeme gelebileceğini ifade etti.
TAHVİL VE DÖVİZ PİYASASINDA YUKARI YÖNLÜ HAREKET
ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,49’a yükselerek enflasyon endişelerini yansıttı. Dolar endeksi 98,6 seviyesine ulaşırken, bu durum altının ons fiyatını baskılayarak 3.325 dolara geriletti. Brent petrolün varil fiyatı ise 68,4 dolara yükseldi.
ŞİRKET BİLANÇOLARI: JPMORGAN GERİLERKEN CİTİGROUP PARLADI
ABD'li büyük bankaların açıkladığı ikinci çeyrek bilançolarına göre, JPMorgan Chase’in net karı yüzde 17 düşerken, Citigroup yüzde 25 artışla dikkat çekti. Nvidia ise Çin'e yapay zeka çip satışına devam edeceğini açıklayarak hisselerinde yüzde 4'lük artış yakaladı.
AVRUPA VE ASYA BORSALARINDA DALGALI SEYİR
Avrupa’da borsalar, ABD enflasyon verilerinin tarifelerle ilgili etkileri nedeniyle düşüş yaşadı. ZEW Ekonomik Güven Endeksi ise temmuzda 52,7’ye çıkarak iyimser sinyaller verdi. Asya tarafında ise Çin’e yeniden çip satışının etkisiyle teknoloji hisseleri desteklenirken, genel tablo karışık seyretti.
BORSA İSTANBUL VE DOLAR/TL GELİŞMELERİ
15 Temmuz tatili nedeniyle salı günü kapalı olan Borsa İstanbul, pazartesi günü yüzde 1,28 düşüşle kapanmıştı. VİOP’ta endeks kontratı akşam seansında sınırlı artış gösterdi. Dolar/TL kuru ise 40,20 seviyelerinde işlem görüyor.
GÖZLER BUGÜNKÜ VERİLERDE: ÜFE VE DIŞ TİCARET DENGESİ ÖNE ÇIKIYOR
Bugün yurt içinde bütçe dengesi ve özel sektörün dış borcu izlenecek. ABD’de ÜFE ve sanayi üretimi, Fed'in Bej Kitap raporu ile birlikte yatırımcıların odağında olacak. Avrupa’da ise dış ticaret dengesi yakından takip edilecek.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Sorumluluk Beyanı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TOBB NEFES KREDİSİ FAİZLERİ: TOBB Nefes Kredisi Faiz Oranları Ne? TOBB Nefes Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır, Kimler Faydalanabilir? KOBİ'lere Nefes Aldıracak Fırsat!
IPHONE 17 NE ZAMAN ÇIKACAK? Apple Iphone 17 Fiyatı Belli Oldu Mu? İşte Iphone 17 ve Iphone 17 Pro Max Özellikleri
2025 TOGG HURDA TEŞVİKİ: Hurda Teşviki Meclis'ten Geçti Mi? TOGG Hurda Teşviki 'İlk Arabam' Şartları Neler? 1 Milyon TL Hibe Edilecek!
TEMMUZ AYI TEMETTÜ TAKVİMİ: 2025 Temmuz Ayı Temettü Veren Hisseler Neler? Bu Hisseler Ne Kadar Temettü Dağıtacak? LILAK, ISDMR, EREGL, BOBET, BASGZ, ALKLC, VESBE, AVPGY...
BORSA NEDEN DÜŞÜYOR? Borsa İstanbul BIST 100 Neden Düşüşte? 15 Temmuz 2025’te Borsada Neler Oluyor? Yatırımcılar İçin Hangi Seviyeler Kritik? 15 Temmuz’da BIST 100 Neden Düştü?