Küresel petrol talebi 15 yılın en zayıf artışını gösteriyor

Küresel petrol talebi 15 yılın en zayıf artışını gösteriyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebine ilişkin 2024 tahminlerini revize etti. Ajans, bu yıl dünya genelinde petrol tüketimindeki artışın, Kovid-19 dönemi hariç tutulduğunda, 2009'dan bu yana en düşük seviyede kalacağını öngörüyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

IEA'nın Temmuz ayı Petrol Piyasası Raporu'na göre, 2024 yılında küresel petrol talebinin günlük ortalama 700 bin varil artarak 103 milyon 682 bin varile ulaşması bekleniyor. Bu, önceki tahmin olan 720 bin varillik artışın bir miktar altında kaldı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER TALEPTEKİ ZAYIFLAMAYI DENGELİYOR

Yılın ikinci çeyreğinde, özellikle Çin, Japonya, Güney Kore, ABD ve Meksika gibi ülkelerde petrol tüketimi beklentilerin altında kalırken, Avrupa ve Asya dışındaki gelişmekte olan ekonomiler görece daha güçlü talep gösterdi. Soğuk geçen ilk çeyreğin ardından küresel talepte belirgin bir yavaşlama yaşandığı kaydedildi.

2026’YA KADAR YAVAŞ TALEP ARTIŞI SÜRECEK

IEA, mevcut ekonomik görünüm çerçevesinde petrol talebinin 2026 yılında da sadece 720 bin varil artarak 104 milyon 404 bin varile ulaşacağını tahmin ediyor. Bu tablo, enerji dönüşüm süreci ve yapısal değişimlerin etkisiyle petrol talebinde yavaş ama istikrarlı bir artışın süreceğini gösteriyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

HAZİRANDA KÜRESEL PETROL ARZI 950 BİN VARİL ARTTI

Küresel petrol arzı, haziran ayında bir önceki aya göre günlük 950 bin varil artış göstererek 105 milyon 620 bin varile yükseldi. Artışın önemli bölümü, OPEC+ ülkelerinden geldi.

OPEC’in ham petrol üretimi günlük 420 bin varil artarak 28 milyon 260 bin varile çıktı.
OPEC dışı ülkelerin üretimi ise günlük 530 bin varil artışla 71 milyon 730 bin varile yükseldi.
OPEC+ grubunun toplam üretimi haziranda 42 milyon 750 bin varile ulaştı.

Suudi Arabistan, günlük 700 bin varillik üretim artışıyla başı çekerken; İran ve Venezuela gibi ülkelerdeki üretim düşüşleri toplam arz artışını sınırladı.

Haziran ayındaki toplam üretim artışının 1,9 milyon varillik kısmı OPEC+ ülkelerinden geldi ve yıllık bazda küresel arz artışı 2,9 milyon varile ulaştı.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Sorumluluk Beyanı

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber