İhracat iklimi haziranda yatay seyretti: Güçlü talep sinyalleri sürüyor

İhracat iklimi haziranda yatay seyretti: Güçlü talep sinyalleri sürüyor
expand

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2025 verileri açıklandı. Endeks, mayıs ayına kıyasla değişmeyerek 51,0 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, Türk imalatçılarının ihracat yaptığı pazarlarda talep koşullarının ılımlı bir şekilde iyileşmeye devam ettiğini gösteriyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İhracat ikliminde süregelen bu olumlu tablo, endeksin art arda 18’inci ayında da 50 eşik değerinin üzerinde kalmasıyla teyit edildi.

BAE İLK SIRADA: ORTA DOĞU’DA GÜÇLÜ TALEP ARTIŞI

Türk imalat sektörünün en büyük 10 ihracat pazarı arasında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ekonomik genişlemenin en güçlü yaşandığı ülke oldu. BAE’de büyüme ivme kazanarak dikkat çekerken, Suudi Arabistan ve Kuveyt’te de güçlü artışlar kaydedildi. Katar, büyüme bölgesine geçerken Lübnan ve Mısır daralma yaşamaya devam etti.

ABD VE AVRUPA’DA OLUMLU GÖRÜNÜM

Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 6’sını gerçekleştirdiği ABD'de üretim artışı güçlü seyrini korudu. Avrupa tarafında ise Almanya ve Birleşik Krallık yeniden büyüme bölgesine girerken, İtalya, İspanya ve Hollanda’da genişleme devam etti. Ancak Fransa ve Romanya’da imalat üretimi daralmayı sürdürdü.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

HİNDİSTAN ZİRVEDE, POLONYA’DA SERT DÜŞÜŞ

Haziran ayında, takip edilen tüm ülkeler içinde en yüksek üretim artışı Hindistan’da ölçüldü. Bu yükseliş, Nisan 2024’ten bu yana en güçlü büyüme temposu olarak kayıtlara geçti. Öte yandan, Polonya'da üretim Kasım 2022’den bu yana en sert daralmayı yaşadı.

Rusya’da ise ekonomik aktivite dört ay içinde üçüncü kez gerileyerek dikkat çekici bir zayıflama sinyali verdi.

S&P GLOBAL: TEMMUZ VERİLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticaret gerilimlerinin bazı ekonomileri olumsuz etkilese de, Türkiye’nin ihracat yaptığı birçok pazarda ekonomik faaliyetlerin toparlandığını belirtti. Harker, “ABD’nin yeni gümrük tarifeleri için tanıdığı 90 günlük erteleme süresi sona yaklaşıyor. Temmuz verileri, bu sürecin sonuçlarını görmek açısından kritik olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Sorumluluk Beyanı

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow