Fitch Ratings'ten Türk bankacılık sektörüne yönelik ikinci yarı değerlendirmesi

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankacılık sektöründeki son durumu ve yılın ikinci yarısına ilişkin öngörüleri paylaştı. Kılınç’a göre sektör, hem iç ekonomik gelişmeler hem de küresel ticaret politikalarından etkileniyor.
Kılınç, yılın başında düşüşte olan faizlerin bankaların net faiz marjını destekleyeceği yönünde bir beklenti olduğunu ifade etti. Ancak mart ayı sonrası iç piyasadaki oynaklık bu beklentinin ötelenmesine neden oldu.
POLİTİKA FAİZİNDEKİ YÜKSELİŞ VE ETKİLERİ
Merkez Bankası'nın politika faizini %46’ya çektiğini ve bankaları %49 ile üst banttan fonladığını belirten Kılınç, yıl sonu için %33 düzeyinde bir politika faizi öngördüklerini açıkladı. Buna bağlı olarak bankaların net faiz marjlarında bir iyileşme beklendiğini ancak bunun yıl başındaki tahminin gerisinde kaldığını ifade etti.
AKTİF KALİTESİ VE RİSK YÖNETİMİ GÜNDEMDE
Yılın ikinci yarısı itibarıyla aktif kalitesinin daha yakından izlenmeye başladığını söyleyen Kılınç, şu anda bankacılık sektöründeki risklerin yönetilebilir düzeyde olduğunu belirtti. Sektörün görünümüne dair nötr beklentilerini koruduklarını ifade ederken, faaliyet ortamı skorunun ise pozitif seyrini sürdürdüğünü vurguladı.
KARLILIKTA ARTIŞ BEKLENTİSİ SÜRÜYOR
2025 yılı itibarıyla bankacılık sektöründe karlılığın daha iyi bir seviyede gerçekleşebileceğini belirten Kılınç, son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmaların bu pozitif süreci kısmen yavaşlattığını söyledi. CDS primlerindeki yükselişin ardından yaşanan geri çekilmeye dikkat çekerek, risk algısında toparlanmanın başladığını ifade etti.
BANKALAR YURT DIŞINDAN FİNANSMAN BULMAYA DEVAM EDİYOR
Türk bankalarının yüksek miktardaki kısa vadeli dış borcuna rağmen refinansman riskinin yeni olmadığını dile getiren Kılınç, bankaların yurt dışı finansmana erişiminin sürdüğünü aktardı. 2024 yılı içinde birçok bankanın Eurobond ve sermaye benzeri kredi ihraç ettiğini, sendikasyon kredilerinin ise %100’ün üzerinde yenilendiğini belirtti.
UZUN VADELİ FİNANSMANDA BEKLE-GÖR STRATEJİSİ
Uzun vadeli tahvil ihracında yavaşlama gözlendiğini belirten Kılınç, maliyetlerin belirleyici olduğunu ve bankaların uygun ortamı beklemeyi tercih ettiğini söyledi. ABD’nin faiz politikası, küresel jeopolitik gelişmeler ve gümrük tarifelerinin de sektör üzerinde dolaylı etkiler yaratabileceğini, ancak özellikle tarifelerin sınırlı etkisinin olacağını ekledi.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Sorumluluk Beyanı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WhatsApp'tan kullanıcısını kızdıracak adım! Ticaret mi, Gizlilik mi?
FED FAİZ KARARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? Haziran Ayı FED Faiz Kararı Beklentileri Ne? Gözler Küresel Piyasaları Etkileyecek FED Faiz Kararı Toplantısında
Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak? Haziran Ayı Merkez Bankası PPK Toplantısı Ne Zaman? Merkez Bankası Faiz Kararı Beklentisi Ne?
TOGG HURDA TEŞVİKİ 2025: Hurda Teşviki Meclis'ten geçti Mi? TOGG Hurda Teşviki 'İlk Arabam' Şartları Neler? 1 Milyon TL Hibe Edilecek!
Yeni ÖTV düzenlemesi Meclis'te! Otomobil fiyatları yükselecek mi?