ABD ekonomisinde belirsizlik artıyor: Küresel piyasalarda baskı, altın ve tahvilde hareketlilik

ABD ekonomisinde belirsizlik artıyor: Küresel piyasalarda baskı, altın ve tahvilde hareketlilik
expand

ABD’nin ekonomik görünümüne dair artan endişeler, küresel piyasalarda risk iştahını azaltmaya devam ediyor. Fed yetkililerinin tarifelerin ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğine ve enflasyonist baskıları artırabileceğine dair açıklamaları, yatırımcıların temkinli duruşunu pekiştiriyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Küresel ekonomi, çeşitli belirsizlikler ışığında yön tayin etmeye çalışırken, ABD’nin korumacı ticaret politikaları, piyasalardaki belirsizliklerin sürmesine neden oluyor. ABD ile Çin arasında varılan geçici tarife anlaşması, risk algısını kısa süreli azaltmış olsa da, uygulamada kalan tarifeler ticaret akışını olumsuz etkileme riski taşıyor. Bu da büyüme ve enflasyon beklentileri üzerinde baskı oluşturuyor.

ABD'DE MALİ ENDİŞELER YÜKSELİYOR

Trump yönetiminin vergi indirimi tasarısı ve bütçe açıklarına dair tartışmalar, ABD’nin kredi notunun düşürülmesine yönelik endişeleri artırıyor. Bu gelişmeler, tahvil piyasalarında satışları beraberinde getirirken, 10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 4,51 seviyesinin üzerine çıktı.

St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, Çin ile sağlanan tarife uzlaşmasının etkilerine rağmen, mevcut gümrük vergilerinin büyümeyi zayıflatabileceği uyarısında bulundu. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise, tüketici davranışlarının belirsizliğine dikkat çekerek, enflasyonda yeni bir dalga olasılığını vurguladı.

ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Jeopolitik ve ekonomik risklerin artması, altın fiyatlarının da yükselmesini sağladı. Ons altın, son 3 işlem gününde yüzde 3’ü aşan yükselişle 3.315 dolardan işlem görüyor. Dolar endeksi ise düşüş eğiliminde.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

AVRUPA VE ASYA'DA KARMAŞIK GÖRÜNÜM

Avrupa piyasalarında, Rusya-Ukrayna gerilimi ve ECB’nin ticaret politikalarına yönelik uyarıları gündemdeki yerini koruyor. Dün Avrupa borsaları pozitif kapanışlar gerçekleştirirken, endeks vadeli kontratlar güne karışık başladı. Öte yandan, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, mevcut bütçenin artan küresel gerilimlere karşı yetersiz kaldığını belirtti.

Asya'da ise Japonya ihracat verilerinde yavaşlama dikkat çekti. Japonya hariç diğer Asya borsalarında pozitif hava hâkimdi. Çin ekonomisine yönelik büyüme tahminlerinin yükseltilmesi, piyasalara kısmen moral verdi. Çinli ihracatçılar ise ABD dışında yeni pazarlar arayışında.

BORSA İSTANBUL’DA SATIŞ AĞIRLIKLI GÜN

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da negatif seyir öne çıktı. BIST 100 endeksi günü yüzde 1,60 kayıpla 9.514 puandan kapattı. Dolar/TL ise yeni işlem gününe 38,85 seviyesinden başladı. Analistler, teknik olarak 9.400 ve 9.300 seviyelerinin destek, 9.600 ve 9.700 seviyelerinin direnç olarak takip edildiğini belirtiyor.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Sorumluluk Beyanı

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow